mercredi 26 avril 2017 à 20h

Is het een meisje of een jongen? Een gespreksavond over (trans)gender

Woensdag 26 april 20:00-22:00 | Huis van de Mens - Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel

Is het een meisje of een jongen? Een gespreksavond over (trans)gender

Is het een jongen of een meisje? Dit is vaak de eerste vraag bij een geboorte. Zo vanzelfsprekend. Of niet? Zeer zeker niet! Soms staat genderidentiteit haaks op de werkelijke sekse waarmee iemand geboren wordt. Vrouwen voelen zich mannen en omgekeerd. Sommigen willen hun genderexpressie, en vaak ook hun lichaam, aanpassen. En anderen willen zich niet laten duwen in het hokje van man of vrouw. ...

Is het een jongen of een meisje? Dit is vaak de eerste vraag bij een geboorte. Zo vanzelfsprekend. Of niet? Zeer zeker niet! Soms staat genderidentiteit haaks op de werkelijke sekse waarmee iemand geboren wordt. Vrouwen voelen zich mannen en omgekeerd. Sommigen willen hun genderexpressie, en vaak ook hun lichaam, aanpassen. En anderen willen zich niet laten duwen in het hokje van man of vrouw.

En dit doet ons vragen stellen bij het concept 'geslacht'. In hoeverre kan je mensen opdelen in mannen en vrouwen? Moeten we spreken van een derde geslacht, het zogenaamde X-geslacht? Of stoppen we met spreken over 'geslachten'?

En hoe lossen we bij ongewijzigd geslacht het volgende probleem op: een transman die bevalt van een kind. En als we het over jongeren en kinderen hebben, dan is het taboe nog groter. Kan het dat we aan een 13-jarig meisje hormoonremmers geven om de puberteit uit te stellen?

Kom luisteren naar dit debat over het denken over geslachten!

Met:

Joz Motmans, coördinator van het Transgender Infopunt UZ Gent

Alexandra Vanvooren, juriste en winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs in 2014 met haar thesis over de rol van het Burgerlijk Wetboek in de huidige genderongelijkheid

Samuel De Schepper, transman en auteur van 'Aan de achterkant was alles in orde'

Jacinta De Roeck (moderator), ex-senator en werkzaam als ethisch expert bij de studiedienst van Open VLD

Graag op voorhand inschrijven via pride@exvrijzinnigbrexussel.be

Een organisatie van De Maakbare Mens, BASTA, Willemsfonds, Studiekring Vrij Onderzoek, huisvandeMens Brussel, #Overal in de wereld en Çavaria.

  • Waar: Huis van de Mens; Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel
  • Wanneer: woensdag 26 april 2017 van 20:00 tot 22:00
  • Prijs: gratis
  • Organisatie: De Maakbare Mens

Source : http://www.amazone.be/spip.php?article5617

Réagir

informations complémentaires et commentaires ajoutés par les lecteurs du site

Réagir

Soyez le premier à réagir